hoe een dag eruit ziet >

In de zomer staat Catootje om 5 uur 's ochtends op, in de winter een uur later. Ze hijst haar hangmat omhoog, wast zich buiten bij de pomp en gaat dan naar binnen om te ontbijten: meelpap en een boterham.

Om 6 uur moet iedereen aan het werk. De grotere kinderen gaan naar het veld of naar de werkplaatsen, de jongere kinderen moeten touw pluizen, wol plukken of aardappels schillen. De allerkleinsten mogen spelen.

Om 9 uur gaan alle kinderen van 7 t/m 12 jaar naar school. Catootje dus ook. Ze worden gebracht door de zaalopziener. Kinderen die onderweg lastig zijn worden geslagen met een stok.

De ochtend op school duurt tot 12 uur. Catootje leert er lezen en schrijven en rekenen. Ook krijgt ze les in geschiedenis en aardrijkskunde. Geschiedenis is haar lievelingsvak, haar meester vertelt de prachtigste verhalen.

Om 12 uur luidt de etensklok. De kinderen krijgen dan warm eten: vlees, groenten en aardappelen of grutten (een soort gerst).

Om 1 uur moeten ze aan het werk en daarna zitten ze nog eens 2 uur op school.

Als avondeten krijgt Catootje zoete melk en brood dat is gemaakt van aardappelen en roggemeel. Daarna zet ze samen met de andere kinderen de tafels aan de kant en laat haar hangmatje zakken. Om 8 uur 's avonds gaat op de zaal het licht uit.

 

3
2.3
2.2