elektronisch toezicht en contrabande

Werken in de gevangenis

Iedere gevangene moet werken, daarmee verdient hij € 0,76 per uur. Gevangenen moeten 20 uur per week werken, ze verdienen dus € 15,20 per week. Het geld dat zij verdienen wordt op een rekening gestort en kan gebruikt worden om bijvoorbeeld in de gevangeniswinkel boodschappen te doen. Gedetineerden hebben geen contant geld om zwarte handel (bijvoorbeeld in drugs) te voorkomen. Het geld kan ook gebruikt worden om een TV of een radio te huren, die zitten niet standaard in een cel.

3
Elektronisch toezicht

Een andere vorm van vrijheidsstraf is het elektronische enkelbandje. Dit elektronisch toezicht wordt steeds vaker toegepast bij minder zware misdrijven. De veroordeelde krijgt een enkelbandje om het been en moet thuis blijven. Hij kan zich tot ongeveer 60 meter afstand van de telefoon bewegen. Als hij tóch verder gaat, gaat er een signaal af in een centrale. Dit lijkt niet zo'n verschrikkelijke straf, maar toch vinden mensen het erg zwaar. Ze zitten thuis en kunnen geen kant op: ze mogen geen boodschap doen of bij de voetbalwedstrijd van hun kind zijn.

Zo ervaren ze ieder moment dat ze niet vrij zijn. Sommigen zitten liever in de gevangenis.

4
Contrabande

In de Penitentiaire Beginselenwet staat wat je wel en niet op cel mag hebben. Daarnaast heeft iedere gevangenis zijn eigen huisregels. Contrabande betekent smokkelwaar: alles wat je niet op je cel mag hebben. Dit kan van alles zijn: alcohol en drugs, nagemaakte sleutels, ijzerzaagjes of (nagemaakte) wapens. Soms gaan er geruchten rond over aanwezige drugs onder gedetineerden. Dan wordt er een zogenaamde 'spitactie' gehouden. Alle cellen worden ondersteboven gehaald. Ook worden alle gedetineerden gefouilleerd en gevisiteerd. Weet je wat het verschil is? Bij het visiteren wordt niet alleen uitwendig gefouilleerd, ook op allerlei plaatsen ín het lichaam wordt gekeken of er niets verstopt is!

 

5